klinisch onderzoek

KLINISCH ONDERZOEK

Met enige regelmaat maak ik gebruik van laboratoriumonderzoek, waarbij ontlasting, urine, speeksel of bloed gericht onderzocht wordt. Dit heeft als doel om klinische zaken met betrekking tot de klacht vast te kunnen stellen. Het kan ook gebruikt worden om de ontwikkeling van het herstelproces nog duidelijker te kunnen volgen en daardoor het proces nog beter te kunnen begeleiden of bij te sturen wanneer nodig.
Meten is nou eenmaal weten!

Voorbeelden van onderzoeksmogelijkheden:

  • Speekseltest: zowel voor de man als voor de vrouw met als doel om hormoonhuishouding in kaart te brengen;
  • Bloedanalyse: bij verdenkingen van voedingintoleranties en/of allergieën;
  • Urinetest: bijvoorbeeld bij verdenking van verzuring van het lichaam, wat klachten geeft als vermoeidheid en gewrichtspijnen;
  • Vetzuurmeting: om te weten of er een juiste verhouding is tussen Omega 3, 6 en 9, belangrijk bij eczemen en allergieën, ontstekingen en immuniteitsproblemen;
  • Vaginale pH-meting: wanneer de vaginale pH-waarde te basisch is kan dit een belangrijke oorzaak zijn bij steeds terugkerende vaginale infecties. Een voorgeschreven antibioticakuur heeft dan geen langdurig resultaat.
  • Darmflora-analyse: zie onderstaande uitgebreide toelichting.

In de darmen huizen miljoenen bacteriën. Deze hebben meer taken dan alleen ons voedsel te verteren en uit te scheiden. Wat veel mensen niet weten is dat ons darmstelsel uiterst complex is. In onze darmen vinden continue processen plaats, die zorgen voor een optimale immuniteit (weerstand) waarbij onze darmen constant “communiceren” met alle slijmvliezen in ons lichaam. Allerlei atypische klachten zoals eczeem, oorontsteking, vaginale infecties, astma etc. ontstaan onder andere ten gevolge van immuniteitsstoornissen in onze darmen.

In een ontlastingsonderzoek wordt de hoeveelheid goede (residente) bacteriën en slechte (transiënte) bacteriën bepaald. Hierbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten? Ook de pH (zuurgraad) van de ontlasting zegt iets over het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald. Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels, die ontstekingen veroorzaken, heeft de lever een te grote taak afvalstoffen weg te werken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise.
Symptomen die kunnen wijzen op een verstoorde darmflora zijn bijvoorbeeld:
Prikkelbare darmsyndroom, vage of chronische maag- en darmproblemen, diarree, darmontstekingen, chronische vermoeidheidssyndroom, spier- en gewrichtsklachten, voedingsovergevoeligheid, huidproblemen zoals eczeem, hormonale verstoringen, winderigheid, opgeblazen gevoel, rommelige buik, chronisch neusverkoudheid.

Het functioneren van het darmslijmvlies is alles bepalend voor een goede gezondheid!