Groenteconsumptie

Dat er zeer weinig groenten worden gegeten in Nederland lijkt oud nieuws. Maar het vormt een belangrijk en actueel onderwerp, want recente studies geven aan dat de consumptie van groenten zelfs afneemt. Over 2011 was er een stijging van 3% waar te nemen, maar wanneer je de hoeveelheden groenten vergelijkt met 5 jaar geleden is er sprake van een daling.

Volwassenen
De aanbevolen hoeveelheid groenten voor volwassenen is 2 ons per dag. Ongeveer 5% van de volwassenen consumeert dagelijks 2 ons, het gewicht van een middelgrote tomaat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde vast dat er gemiddeld 140 gram groenten per dag wordt gegeten door volwassenen.

Kinderen en jongeren
De studie die het RIVM uitvoerde naar de eetgewoonten van 1000 kinderen, gaf aan dat kinderen 80 gram groenten per dag eten. Ook de studie die door Diogenes werd uitgevoerd naar de groenteconsumptie noteert 80 gram per dag. 1% van de kinderen tussen 6 en 18 jaar eet per dag 150 gram en 20% van de 2 tot 3 jarigen eet 50 gram per dag.

image002

Zetmeel
Er staat voornamelijk zetmeelrijk voedsel op het menu: brood, pasta en rijst. Zetmeel bestaat voor 100% uit glucose. In de ontlasting kan door middel van laboratoriumonderzoek worden bepaald of het zetmeel wordt verteerd en opgenomen.

Niet alleen draagt zetmeel bij tot overgewicht, het verstoort het milieu van de darm, bovendien zijn veel mensen intolerant voor zetmeel, tarwe of gluten. Zetmeel vormt een goede voedingsbodem voor candida. De parasieten Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis die glucose gebruiken voor hun groei veroorzaken winderigheid. Wanneer het brood wordt weggelaten en er meer groenten worden geconsumeerd, nemen de klachten sterk af.

Waarom hebben wij groenten nodig?
Groenten zijn onmisbaar, zij bevatten antioxidanten en foliumzuur, dit zijn essentiële stoffen die het lichaam beschermen. Ons lichaam bevat 1.5 kg goede darmbacteriën, die gevoed moeten worden. De darmflora zet plantenresten om in gezonde slijmmoleculen. De slijmslaag beschermt ons tegen infecties. De darmbacteriën produceren alle B vitaminen en zelfs vitamine C! Consumptie van groenten herstelt een afwijkende zuurtegraad, stimuleert de darmflora en remt overgroei van candida soorten.

 

Een kilogram groenten

Wat darmbacteriën nodig hebben is groenten. Zij kunnen dagelijks zeker een kilo verwerken. Een kg groenten!

image004

Veel mensen kunnen zich zulke hoeveelheden niet voorstellen. Maar als je er een weegschaaltje bij haalt en driemaal daags 335 gram afweegt – het gewicht van een middelgrote courget – zal je zien dat een kilo heel haalbaar is. De portie groenten op het afgebeelde kleine ontbijtbordje weegt al meer dan een halve kilogram. Een kropje ijsbergsla weegt al gauw 4 ons. Maak een groenteomelet voor het ontbijt, een maaltijdsalade voor de lunch, tomaatjes als snack en een portie van 2 verschillende groenten in de avond. Laat de granen, de pasta en de rijst weg. Je raakt sneller verzadigd door het eten van groenten. Het is de moeite waard om het te proberen, de meeste mensen voelen zich fitter wanneer zij de granen vervangen door groenten.

Biologische groenten hebben meer waarde
Zijn biologische groenten te duur? Dat deze groenten meer kosten is een algemene misvatting. Een krop sla van 400 tot 600 gram kost in de zomer 1 euro. Ook in de winter kost biologische sla of andijvie niet meer dan 50 cent per ons, wanneer je het per krop koopt. Voor niet-biologische geteelde, verpakte, gewassen sla betaal je in de winkel al gauw 2 euro per ons. Je kan zelf ook in de tuin of in een plantenbak courgette en sla planten. Het is ook leuk en leerzaam voor kinderen. Het is zomer, er is een overdaad aan biologische groenten, geniet ervan.

image006