MENSTRUATIEKLACHTEN EN PMS
- overmatige vaginale afscheiding
- vaginale jeuk, steeds terugkerende infecties
- pijnlijke eisprong
- rugklachten
- hoofdpijn en migraine
- pijnlijk doorkomen van de menstruatie, soms met uitstraling naar de bovenbenen
- stemmingswisselingen rondom de menstruatie als prikkelbaar of labiel zijn
- gespannen, pijnlijke borsten voor de menstruatie
- teveel bloedverlies
- onregelmatige, te lange of te korte cyclus
PMS (Premenstrueel Syndroom)
Menstruatieklachten ontstaan vaak door de hormoonwisselingen die in de periode voor en tijdens de menstruatie plaatsvinden. De meeste klachten doen zich voor in de periode voordat de menstruatie begint. Dat noemen we het Premenstrueel Syndroom (PMS). De klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn.
Veel vrouwen met PMS hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten.
Verstoorde menstruatiecyclus
Behalve premenstruele klachten zijn er ook klachten die voortkomen uit een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.
Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reactie op.
Acupunctuur bij menstruatieklachten
Acupunctuur is een goede methode om deze klachten met succes te behandelen of te voorkomen. Een acupunctuurbehandeling is gericht op de hormoonhuishouding en op de energiebalans bij de buik. Maar ook elders in het lichaam kan de energiebalans verstoord zijn waardoor de menstruatie niet goed verloopt. Acupunctuur brengt de energiehuishouding in balans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten.
Aanvullende therapie
Wanneer nodig, kan Acupunctuur aangevuld worden met bijvoorbeeld Magnesium, een mineraal wat een ontkrampende werking heeft. Ook kan aanvullend voedingsadvies helpen of is meer lichaamsbeweging nodig. Als er sprake is van stress kan dit aangepakt worden zodat een betere ademhaling ontstaat, lager in de buik. Inzicht en bewustwording spelen hierbij een belangrijke rol.
Hierdoor ontstaat er weer evenwicht in het lichaam waardoor de menstruatie zich weer kan normaliseren.